top of page

 

Hva er en tisane?

En tisane er en drikke som tilberedes gjennom infusjon eller avkok av urter, krydder eller andre planter i varmt vann.

Ofte brukes også termen urtete.

Begrepet "urtete" brukes ofte i motsetning til ekte te (svart, grønn, hvit, gul, oolong) som er tilberedt på de prosesserte bladene til teplanten, Camellia sinensis.

 

Noen urteblandinger kan også inneholde te, men i motsetning til ekte te som inneholder koffein, inneholder de fleste urteblandingene anvendt i tisaner ikke koffein.

 

Det er imidlertid noen planter som, i likhet til te, inneholder koffein eller et annet sentralstimulerende middel og som ikke kan kategoriseres som tisane.

Kaffe er en av dem. Sjokolade er en annen. Mindre kjent er en urte fra Sør-Amerika kallt yerba mate (Ilex paraguariensis).

Navnet tisane er fransk og har sin opprinnelse i latin "(p)tisana" og i det antikke greske ordet πτισάνη (ptisánē), som betydde "skrelt" bygg, med andre ord perlebygg. Perlebygg var brukt i en drikke som ligner på moderne byggvann (barley water).

På gammel fransk tok ordet den mer spesifikke betydningen "medisinsk drikke" , og i den betydningen ble det lånt til andre språk, hvoriblant engelsk.

Siden tisane er et lånord fra fransk, synes noen at det skal uttales / tɪˈzɑːn / som på fransk, men den engelske uttalen / tɪˈzæn / fortsetter å være mer vanlig på amerikansk engelsk, og spesielt i britisk engelsk.

I moderne tid omhandler begrepet tisane alle typer urteinfusjoner, og veldig ofte inneholder disse en blanding av urter og krydder med helsefremmede egenskaper.

Noen mener at å bruke begrepet tisane er mer korrekt enn urtete, og at det siste er til og med misvisende pga. den feilaktige referansen til te. Men ikke alle klarer å bli enige her.

De fleste ordbøker bekrefter nemlig at ordet te også brukes til å referere til andre planter ved siden av teplanten og til drikkevarene fremstilt av dem.

 

Urtete er et så pass godt etablert begrep, så mye mer vanlig enn tisane, at det er vanskelig å tenke seg den blir erstattet med det første.

På engelsk brukes uttrykkene herbal tea og herbal infusion. 

Men er man først i Frankrike eller Belgia, er det ingen tvil på at man skal bestille en tisane!

Gjør som den berømte belgiske detektiven Poirot og unn deg en fordøyelsesfremmende tisane etter middagen eller en avslappende tisane før sengetid.

Poirot.jpeg
204931220_9999_331CC9716BE641CB812320391F474F20.jpeg
bottom of page