top of page

       Tid for teselskap!

 

Teselskap kan være en utmerket måte å feire spesielle anledninger på, slik som fødselsdager, forlovelser, konfirmasjoner eller en nyfødt baby. I Japan pleier man for eksempel å gi te i gave ved slike anledninger.

Og hvorfor ikke invitere venner til et teselskap til en forandring? Det er mer uformelt enn et middagsbesøk og et godt alternativ til vanlig kaffebesøk.

Her finner dere litt historie og litt informasjon om teselskapstradisjonen.

Afternoon tea - Ettermiddagste

Ettermiddagste-tradisjonen slik vi kjenner den i dag, startet med

Anna den 7. Hertuginnen av Bedford tidlig på 1800tallet.

 

 

 

                                                        Hos aristokratiet ble teen opprinnelig servert som forfriskende og

                                                          fordøyelsesfremmende drikke etter middagen.

                                                            Men etter hvert begynte den opprinnelige varme middagen 

                                                              som folk tidligere pleide å innta midt på dagen, å bli servert

                                                                senere og senere ut på kvelden rundt kl. 20.

                                                                 Midt på dagen ble middagen nå erstattet av et nytt måltid

                                                 kalt lunch, og det ble en lang pause mellom lunchen og middagen. 

 

Hertuginnen bestemte seg da for å fylle dette tidsgapet mellom lunchen og den sene middagen med å bringe inn te-forfriskninger mellom kl.15oo og 17oo.

Teen ble da servert med ulike smørbrød og kaker. Raskt ble denne nye moten veldig populær blant Hertuginnens venner og har siden blitt en del av den britiske kulturarven.

 

 

 

En perfekt ettermiddagste serveres elegant i fint servise og inkluderer tradisjonelt tre retter med sandwicher, scones og kaker.

Sandwicher lages med ulike delikate pålegg som agurkkrem, røket laks og god skinke.

Scones kan serveres med smør og syltetøy eller, i ekte Devons tradisjon, med clotted cream. Denne ettermiddagste-varianten heter da Cream Tea eller Devonshire Tea.

Clotted cream (også kjent som Devonshire eller Cornish cream) er et lokalt meieriprodukt typisk for Cornwall og Devon. Man lager ikke clotted cream i Norge, men for å oppnå et lignende resultat kan man blande smøreost naturell med pisket krem eller créme fraiche. Om man har tilgang til fersk kremfløte og ønsker å forsøke å lage det selv, kan man følge instruksene her.

Syltetøy eller krem først?

Det er vel individuelt hva man foretrekker, men tradisjonen tro er det to "metoder":

  • I Devonshire (men også fylkene rundt) smører man kremen på sconesen først, og så dekker man til med syltetøy.

  • I Cornwall smører man syltetøyet først of så topper man det med krem. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uansett hva en liker, vil en ettermiddagste eller krem-te alltid også inneholde en rett med ulike kaker, små porsjonskaker eller større kaker til deling. Her er det bare fantasien som setter grenser, men muffins eller cupcakes, Victoria sponge cake eller fruktkaker er tradisjonelle valg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Platinum Jubilee Afternoon Tea and cake buffet at Fortnum and Mason

 

High Tea

Afternoon tea, eller High Tea?

Selv om disse begrepene ofte brukes om hverandre, er de faktisk helt forskjellige.

Å drikke te ble etter hvert ikke bare en sosial begivenhet for overklassen.

I løpet av 1800-tallet ble teen billigere, og flere kunne spandere den på seg. Det ble også nærmest lovfestet at arbeiderne kunne få en del av lønnen sin betalt i te-rasjoner.

Ettermiddagste, eller Afternoon Tea, var tilpasset overklassens livsstil, som et lite mellommåltid mellom lunch og sene overdådige middager, mens arbeiderklassen løp til en annen tidsplan og et annet budsjett.

Te var fremdeles ganske dyrt den gangen, og arbeiderklassen hadde ikke råd til å kaste penger bort på noe annet enn nødvendigheter. High Tea (også kalt noen steder Meat Tea) er dermed ikke en stilfull tepause midt på ettermiddagen og før middagen, som mange tror.

En sliten arbeider som ikke kom hjem før kl. seks eller syv om kvelden, var sulten og hadde behov for et ordentlig måltid med noe mer substans enn scones og småkaker!

Det er i industriområdene i Storbritannia (Nord-England og Sør-Skottland) at arbeiderklassens og gårdssamfunnets kveldsmåltid utviklet seg. High Tea erstattet middagen mellom kl.17oo og 19oo og var et robust måltid bestående av kalde og varme kjøtt-, fiske- og eggeretter, ost, grønnsaker, paier, brødmat og kaker, alt servert til en god kanne  varm te.

Den dag i dag, "tea" er ordet veldig mange i Storbritannia bruker for middag, istedenfor supper eller dinner. Det er både regionale og klasseforskjeller i hvordan de ulike begrepene blir brukt.

​​

Et robust måltid som High tea kan erstatte middagen også i moderne Stor Britannia

Hvorfor kalles det 'high tea'?

En mulig forklaring på hvorfor denne typen måltid ble kalt high tea er at det ble servert og fortært ved et vanlig spisebord på kjøkkenet eller i stuen, ved et "høyt" bord. Til sammenligning ble Afternoon Tea inntatt i den delen av huset som heter (with)drawing-room, eller  finstuen, hvor overklassen tok i mot gjester, og teen ble servert på salongbord mens man satt i lave, komfortable stoler eller sofaer foran peisen.

 

Courtesy of The Spruce Eats / by Lisa Fasol

Selvfølgelig, kort tid etter, utviklet også overklassen sin egen versjon av High Tea.

Dette ble da til et måltid som kunne spises når tjenerne var borte eller ikke var tilgjengelige siden det var så enkelt å tilberede. Overklassens 'high tea' innebar en sammenslåing av Afternoon Tea og arbeidernes High Tea, og var et rikere måltid med tillegg av vilt- og kalvekjøtt, laks og frukt.

Noen spisesteder i dag følger denne relativt nyere tradisjonen og serverer en spesiell High Tea-meny, i tillegg til Afternoon Tea,  som nettopp inneholder flere salte retter som walisisk Rarebit, engelske muffins, paier og sandwich-kaker à la smörgåstårta, scotch egg og ulike omelett og eggeretter.

 

 

 

 

 

I dag kan man derfor velge om man ønsker en tradisjonell Afternoon Tea med vekt på søte saker, eller en mer moderne Savory High Tea med flere små retter. Begge kan forresten inkludere et glass Champagne eller andre alkoholdrikker.

For å gjøre det hele enda mer komplisert, er det viktig å legge til at den tradisjonelle Afternoon Tea som serveres i Storbritannia, ofte omtales som High Tea i mange andre deler av verden og da spesielt i USA.

På grunn av dette bruker noen hoteller, for eksempel The Ritz i London, begrepet 'High Tea in London' for å annonsere Afternoon Tea til sine utenlandske og især amerikanske kunder.

Så nå er dere rustet til å navigere verdenen av ettermiddagsteen uansett hvor hen dere vil være, eller hva dere måtte foretrekke.

Lykke til!

tea-4876254_1280_edited.jpg
Lady_Anne_Egerton_by_Enoch_Seeman.jpg
Porcelain Serveware
Scones.png
cream-tea.jpg
fm-22-03-09-landscape-for-at.jpg
FM-Diamond-Jubilee-Tearoom-.jpg
82571-640x360-whyte-and-brown-crafternoon-tea-640-2.jpg
afternoon-vs-high-tea-difference-435327_final2-74ede174f55d48b78ed5e745b590749d.webp
Savoury-Afternoon-Tea-2021-700x619.jpg
sandwich-cake_1980x1320-142190-1.jpg
bottom of page