Tid for teselskap!

 

Teselskap kan være en utmerket måte å feire spesielle anledninger på, slik som fødselsdager, forlovelser, konfirmasjoner eller en nyfødt baby. I Japan pleier man for eksempel å gi te i gave ved slike anledninger.

Og hvorfor ikke invitere venner til et teselskap til en forandring? Det er mer uformelt enn et middagsbesøk og et godt alternativ til vanlig kaffebesøk.

Her finner dere litt historie og litt informasjon om teselskapstradisjonen.

Afternoon tea - Ettermiddagste

Ettermiddagste-tradisjonen slik vi kjenner den i dag, startet med

Anna den 7. Hertuginnen av Bedford tidlig på 1800tallet.

Hos aristokratiet ble teen opprinnelig servert som forfriskende og

fordøyelsesfremmende drikke etter middagen. Men etter hvert begynte dette opprinnelige varme måltidet som folk tidligere pleide å innta midt på dagen, å bli servert senere og senere ut på kvelden rundt kl. 20. Det ble nå en lang pause fra lunchen og frem til middagen. 

Hertuginnen bestemte seg da for å fylle tidsgapet mellom lunchen og den sene middagen med å bringe teforfriskningene inn tidligere, mellom kl.15oo og 17oo, der teen ble servert med ulike smørbrød og kaker. Raskt ble denne nye moten veldig populær blant Hertuginnens venner og har siden blitt en del av den britiske kulturarven.

En perfekt ettermiddagste serveres elegant i fint servise og inkluderer tradisjonelt tre retter med sandwicher, scones og kaker.

Sandwicher lages med ulike delikate pålegg som agurkkrem, røket laks og god skinke.

Scones kan serveres med smør og syltetøy eller, i ekte Devons tradisjon, med clotted cream. Denne ettermiddagste-varianten heter da Cream Tea eller Devonshire Tea.

Clotted cream (også kjent som Devonshire eller Cornish cream) er et lokalt meieriprodukt typisk for Cornwall og Devon. Man lager ikke clotted cream i Norge, men for å oppnå et lignende resultat kan man blande smøreost naturell med pisket krem eller créme fraiche. Om man har tilgang til fersk kremfløte og ønsker å forsøke å lage det selv, kan man følge instruksene her.

Syltetøy eller krem først?

Det er vel individuelt hva man foretrekker, men tradisjonen tro er det to "metoder"

  • I Devonshire (men også fylkene rundt) smører man kremen på sconesen først, og så dekker man til med syltetøy.

  • I Cornwall smører man syltetøyet først of så topper man det med krem. 

 

Uansett hva en liker, vil en ettermiddagste eller krem-te alltid også inneholde en rett med ulike kaker, små porsjonskaker eller større kaker til deling. Her er det bare fantasien som setter grenser, men muffins eller cupcakes, Victoria sponge cake eller fruktkaker er tradisjonelle valg.

High Tea

Afternoon tea eller High Tea? Selv om disse begrepene ofte brukes om hverandre, er de faktisk helt forskjellige.

Å drikke te ble etter hvert ikke bare en sosial begivenhet for overklassen. I løpet av 1800-tallet ble teen billigere, og flere kunne spandere den på seg. Det ble også nærmest lovfestet at arbeiderne kunne få en del av lønnen sin betalt i te-rasjoner.

Ettermiddagste var tilpasset overklassens livsstil, som et lite mellommåltid mellom lunch og sene overdådige middager, mens arbeiderklassen løp til en annen tidsplan og et annet budsjett. Te var fremdeles ganske dyrt den gangen, og arbeiderklassen hadde ikke råd til å kaste penger bort på noe annet enn nødvendigheter. High Tea (også kalt noen steder Meat Tea) er dermed ikke en stilfull tepause midt på ettermiddagen og før middagen, som mange tror. En sliten arbeider som ikke kom hjem før kl. seks eller syv om kvelden, var sulten og hadde behov for et ordentlig måltid med noe mer substans enn scones og småkaker! Det er i industriområdene i Storbritannia (Nord-England og Sør-Skottland) at arbeiderklassens og gårdssamfunnets kveldsmåltid utviklet seg.

High Tea erstattet middagen mellom kl.17oo og 19oo og var et robust måltid bestående av kalde og varme kjøtt, fiske- og eggeretter, ost, grønnsaker, paier og brødmat, og kaker til en god kanne  varm te!

Hvorfor kalles det 'high tea'?

En mulig forklaring på hvorfor denne typen måltid ble kalt high tea er at det ble servert og fortært ved et vanlig spisebord på kjøkkenet eller i stuen, et "høyt" bord. Til sammenligning ble Afternoon Tea inntatt i den delen av huset som heter (with)drawing-room, eller  finstuen, hvor overklassen tok i mot gjester, og teen ble servert på salongbord mens man satt i lave, komfortable stoler eller sofaer foran peisen.

Selvfølgelig, kort tid etter, utviklet overklassen også sin egen versjon av High Tea. Dette var da et måltid som kunne spises når tjenerne deres var borte eller ikke var tilgjengelige, da det var så enkelt å tilberede. Overklassens 'high tea' innebar en sammenslåing av Afternoon Tea og arbeidernes High Tea, og var et rikere måltid med tillegg av vilt- og kalvekjøtt, laks og frukt.

Noen spisesteder i dag følger denne relativt nyere tradisjonen og serverer en spesiell High Tea-meny, i tillegg til Afternoon Tea,  som nettopp inneholder flere salte retter som walisisk Rarebit, engelske muffins, paier og ulike omelett og eggeretter.

Det er viktig å legge til at Afternoon Tea-menyen som serveres i Storbritannia i dag ofte omtales som High Tea i mange andre deler av verden, spesielt i USA. På grunn av dette bruker noen hoteller, for eksempel The Ritz i London, begrepet 'High Tea in London' for å annonsere Ettermiddagste fordi en stor andel av kundene deres er fra utlandet.

tea-4876254_1280_edited.jpg