top of page

       Oppbevaring og lagring

Te regnes som ferskvare og må dermed håndteres med omhu.

Kvaliteten på te forringes ved eksponering for lys, fuktighet, høy temperatur og luft.

Te tar til seg lukt og smak fra omkringliggende matvarer og må derfor holdes adskilt fra for eksempel kaffe og andre urter/krydder.

Hvordan te er lagret når du kjøper den, og hvordan du så oppbevarer teen du har kjøpt, vil påvirke te-kvaliteten og smaken.

 

Te i løs vekt som står ferdigpakket i butikkhyller i varme lokaler med sterk belysning, vil forringes fortere enn om teen blir oppbevart i lufttette beholdere og pakket til kunden ved disken i kjøpsøyeblikket.

Også te av beste kvalitet kan bli ødelagt av dårlige pakke- og oppbevaringsløsninger.

Så tenk på hvor i huset du skal beholde teen din og hvordan du skal oppbevare den.

 

Når du åpner pakken, bør du konsumere teen innen noen få måneder.

Ikke lengre enn 6 måneder for svart te, 4 måneder for grønn og hvit te. Ofte mye kortere tid for delikate japanske teer som matcha.

Utover denne perioden blir teen ikke dårlig, men den mister mye av duften og aromaen. Om teen du kjøpte i fjor ikke lenger lukter som før, er den rett og slett for gammel.

Te skal lagres i lufttette bokser på et tørt, mørkt og kjølig sted, langt vekk fra sterkt luktende matvarer som krydder ol. og varme overflater.

Oppsummering:

  • TE MÅ OPPBEVARES I EN LUFTETT BEHOLDER:

vekk fra lys
vekk fra fuktighet
vekk fra annen lukt
på et kjølig, tørt sted
opp fra gulvet (i butikk)

  • PASSENDE BEHOLDERE:

lufttette bokser i metall eller keramikk
lufttette folierte poser 
lufttett cellofan eller plastposer inne i en boks, eske eller beholder laget av tre

 

  • IKKE OPPBEVAR TE:

i klart glass (det kan gå om glasset er mørkt som for vinflasker)
i papirposer
løst inn i trekasser/esker/bokser
i beholdere med dårlig tilpassede lokk

Oppbevaring av japansk grønn te

De grunnleggende punktene beskrevet over gjelder for alle typer te, men for japanske teer er det noen ekstra forhåndsregler i tillegg.

Grønn te bør alltid holdes forseglet i en ren, luktfri, lufttett beholder, og bør åpnes så lite som mulig for å minimere eksponeringen for elementene.

 

Beholderen skal være så liten som mulig for å holde luftmengden i kontakt med bladene til et minimum. Det er best å oppbevare grønn te i en lufttett stålbeholder kjent som  Chazutsu. Slike beholdere har et dobbelt lokk-system.


En uåpnet pakke med grønn te vil beholde optimal kvalitet i maks 4 - 6 måneder dersom den oppbevares ved kjølig temperatur (under 68F, 20C) på et mørkt sted.


Hvis du vil beholde tebladene dine ferske i lengre tid, kan du oppbevare den uåpnede pakken i kjøleskapet. Den vil holde seg frisk i ett år.

Langtidsoppbevaring av te i kjøleskapet


Selv om kjøleskapet kan være et godt sted for å forlenge teens holdbarhetsdato, bør man være ekstra påpasselig. Teen MÅ lagres vekk fra alt som har lukt, så behold originalemballasjen og oppbevar pakken i en lufttett beholder i mørkt glass eller metall. Pass på at boksen ikke blir fuktig av kondens! Bruk en pose eller et håndkle rundt.

Oppbevar bare uåpnede pakker i kjøleskapet. Luften bygger lett opp kondens på tepakken noen minutter til timer etter at den er tatt ut av kjøleskapet. Det er derfor best å ikke lagre pakker som er åpnet og i bruk i kjøleskapet.

Når du tar teen ut av kjøleskapet, vent noen timer til en dag til temperaturen på pakningen er den samme som romtemperatur. På denne måten vil kondens ikke påvirke te-kvaliteten negativt.

Oppbevaring av Matcha


Matcha males til et fint pulver av hele teblader, så den forringes lettere enn andre tetyper som Gyokuro og Sencha fordi det rett og slett er mer overflate som blir eksponert for luft.

 

Når pakken er åpnet, bør du på det sterkeste bruke den opp så snart som mulig.


En uåpnet pakke med Matcha vil holde seg optimalt i omtrent tre måneder hvis den oppbevares ved kjølig temperatur (under 68F, 20C) på et mørkt sted.


Hvis du vil holde Matcha fersk over lengre tid, kan du lagre den uåpnede pakken i kjøleskapet. Da vil den holde seg i ca. ett år. 

Når du tar den ut av kjøleskapet, bør du bruke den opp i løpet av noen få uker.

Matcha kommer vanligvis i små beholdere à 40 gr., men refill-pakker kan være mye større. Om du pleier å kjøpe slike store refill-pakker, er det best å beholde Matcha i originalemballasjen i kjøleskapet og ta ut den mengden man trenger til beholderen litt etter litt. Vær ekstra påpasselig at pakken er godt forseglet og beskyttet mot kondens!

Skjermbilde 2021-09-22 kl. 17.58_edited.
Tea
bottom of page