top of page

   

Japansk te

Det finnes ulike typer te i Japan. Den største forskjellen omhandler dyrkingsmetodene.

 

Det finnes teer som dyrkes i fullt sollys, og teer som blir dyrket i skyggen i en periode like før innhøstingen.

 

 

Te dyrket i skyggen


Tebusker forbeholdt den eksklusive Matcha- og Gyokuroproduksjonen blir dyrket i skyggen.

20 til 30 dager før innhøstingen blir tebuskene dekket for sollys.  Te dyrket på denne måten, har en søt og mild smak, for uten sollys vil det ikke utvikles så mange tanniner.

Skyggen legger derimot til rette for at aminosyren L-Theanine utvikler seg og gir teen en søtlig og myk smak. Når den er brygget, har denne teen en lys, gressaktig farge.

 

Matcha

Like etter innhøstingen går tebladene til Matcha gjennom damping, tørking og pulverisering med en steinmølle.


Matcha av høyeste kvalitet har den lyseste og mest intense grønnfargen og den søteste og mykeste smaken, uten antydning til bitterhet.

Matcha av lavere kvalitet er mindre grønn og mer gul i farge, og smaken er mer tanninpreget.


Matcha er spesiell fordi pulveriseringen av tebladene gjør teen fullstendig oppløselig i vann når den brygges. Dette betyr at når du drikker teen, inntar du også alle de sunne næringsstoffene i tebladene. Disse inkluderer også  de fettoppløselige bestanddeler som A-vitamin, E-vitamin og Betakaroten som ikke blir ekstrahert i vann under bryggingen, og som forsvinner med tebladene når disse blir kastet etter bryggingen.

Gyokuro

Etter innhøstingen går teblader til Gyokuro gjennom dampingtørking, elting (krølling) og sortering.

Denne behandlingen er den samme som for Sencha-teer.

Elting/krølling av tebladene tillater ekstrahering av de vannoppløselige bestanddelene i tebladene under bryggingen (vitaminer og mineraler).


Gyokuro har en mild og søtlig smak og edel aroma. Når den brygges, har Gyokuro en ren gressaktig grønn farge. Den beste måten å nyte Gyokuro på, er ved å brygge den sakte og ved lavere temperatur (55 til 70 grader).

 

Te dyrket i fullt sollys


Teblader dyrket i fullt sollys har mye av de sunne antioksidantene katekiner, en type garvestoffer og polyfenoler som skaper en forfriskende aroma og bitter smak. Når den er brygget, har denne teen en gylden grønn farge.

Sencha


Etter innhøstingen blir tebladene til Sencha dampet, tørket, eltet/krøllet (krølling) og sortert akkurat som i Gyokuroproduksjonen. 


Av alle grønne te-variantene som produseres i Japan, er Sencha desidert Japanernes favoritt. 

Den passer til enhver situasjon, morgen som kveld, servert til maten, etter måltidene eller når som helst når man trenger et oppkvikkende eller avslappende øyeblikk i løpet av dagen.
 
Sencha har den perfekte balansen og harmonien mellom forfriskende aroma, myk smak og bitter smak. Når den brygges, har Sencha en nydelig gylden gul-grønn farge.

 

 

Andre te-varianter


Til daglig bruk lages det av Sencha andre varianter som er lette, milde i smak og slett ikke like dyre som de beste sorteringene. Disse teene går også gjennom de samme prosesseringstrinnene som Sencha.


Genmaicha
 
Genmaicha er en kombinasjon av Sencha-teblader blandet med puffet brun ris som tilfører en deilig popcorn og maltaktig aroma som minner om ristet brød og kaffe. Det er en god frokost-te selv om den inneholder mindre koffein enn Sencha. Når den er brygget, har denne te en gylden gul grønn farge.


Genmaicha Matcha-iri


Genmaicha Matcha-iri er en kombinasjon av Genmaicha og Matcha.

Matcha-pulveret legger seg lett rundt Sencha-bladene og de puffede riskornene og skaper en velbalansert, mild men rundere smak som kompletterer den deilige ristede aromaen fra Genmaicha med friskheten til Matcha. Teen har en ren gress-grønn farge. 


Houjicha
 
Houjicha er Sencha som er blitt ristet i pannen i tillegg, slik som i svart-teproduksjonen. Dette gjør at teen utvikler sin karakteristiske ristede og nøtteaktige smak.

Fordi tebladene dyrkes i fullt sollys, inneholder denne te-varianten mye katekiner, men veldig lite koffein, så den passer selv til de yngste, mener japanerne. Når den er brygget, har denne teen en gjennomsiktig brun farge og likner i smaken til en klassisk, sterk engelsk frokost-te, bare litt friskere.


 

bottom of page