Teverdenen

Teens opprinnelige produksjonssted er Kina.

 

Alle te-kulturer starter herfra, og alle te-sortene stammer fra den samme eviggrønne planten, camellia sinensis.

I Kina er camellia sinensis en busk som kan komme opp til 3 - 4.5 meters høyde, med mørke grønne, blanke og fyldige blader og delikate, små, hvite blomster.     

                                                                             

En variant av denne planten, camellia assamica, som er dyrket i India, kan derimot vokse opp til 15 - 18 meter og er ansett for å være et tre, ikke en busk.   

       

På te-plantasjene holdes te-buskene på en høyde av maksimum 60cm til en meter slik at det blir lettere å dyrke og høste fra dem.

 

Planten vokser best i varme og fuktige områder der temperaturen stiger opp til 30 grader og ikke synker ned mer enn til 10/15 grader, nedbørmengden kan komme opp til 2200mm året, og høyden over havet er mellom 300 og over 2000meter. Jo høyere opp teen blir dyrket, jo saktere vokser den, og jo finere kvalitet og delikat smak utvikles.                                                                      

 

Tebladene plukkes når de første skuddene har begynt å komme ut.  I de varmeste områdene vil planten vokse hele året rundt og gi flere blomstringer eller flush. Den første flushen er den mest ettertraktet, men den andre flushen er ansett for å gi de fineste teene.

Kina

Te-planten var dyrket, og teen var produsert i Kina lenge før Kristus fødsel.

Her finner man det største te-utvalget og den beste kvaliteten. Mange tesorter er fremdeles laget for hånd etter tradisjonsrike teknikker.

 

Selv om de gamle familiedrevne te-gårdene er nå i konkurransen med større te-plantasjer og mekaniske fremdriftsmåter, fortsetter produksjonen i noen områder som i gamle tider.

Per i dag er 18 provinser designert til te-dyrkning, de viktigste er Zhejiang, Hunan, Sichuan, Fujan og Anhui provinsene.

 

Kinesiske teer blir ikke solgt etter plantasjens navn, men etter produksjonsmetoden og kvaliteten.

Hver provins har dermed en tendens til å ha eget navn, egen staving og egen uttale for den aktuelle te-sorten.

En te-sort som for eksempel er markedsført i Vesten som Chunmee eller Chin Mei, blir stavet Zhenmei i Pinyinsdialekten, Janmei på kantonesisk og er ofte kalt "øyenbryn-te" på grunn av sitt utseende.

Forvirret? Heldigvis har man nå forsøkt å løse dette problemet.  Etter at man har begynt å ta i bruk Hanyu Pinyin systemet for å gjengi kinesiske navn til vestlige språk, har også te-navnene begynt å bli mer standardisert.

                                           

India

Jan Huyghen von Linschoten, en nederlender på oppdagelsesreise i India sent på 1500 tallet, beskrev i  sine ”Voyages and Travels” (1598) hvordan bladene fra Assam-treet ble brukt av lokalbefolkningen både som grønnsak, tilsmakt med hvitløk og olje, og som drikke.

 

Det britiske østindiske kompani begynte senere med industridyrkning av planten camellia assamica på 1800 tallet, og den første Assam-te kom til London i 1838. Dette førte til stiftelsen av Den assamiske te-kompani i 1840.

India er et av de største produserende landene når det gjelder sort te.

Over 65% av all CTC-teen kommer fra India og er beregnet til eksport-markedet.

Etterspørselen for sterke svarte teer med kort bryggetid egnet til teposeblandinger har økt stadig de siste tiårene. Denne utviklingen har imidlertid ført til behovet for å beskytte de tre indiske te-spesialitetene: Darjeeling, Assam og Nilgiri.

Darjeeling-teen er ofte kalt ”Champagnen” av alle teene.

Den dyrkes ved Himalaya føttene i nordøst India, 1800 meter over havet. På grunn av klimaet og den høye beliggenheten vokser te-buskene saktere og gir færre blomstringer.

Den første flushen blir plukket vanligvis i april og er den mest ettertraktede, den andre flushen kommer i mai og juni og er ansett av mange for å gi enda bedre kvalitet enn første flush.

Teen som vokser under monsun-perioden fra juli til september, vil i oktober gi den tredje flushen, eller høst-flushen, som fremdeles gir kvalitetste, selv om ikke på samme nivå som de tidligere blomstringene.                                                                                            

Assam-teen dyrkes i Brahmaputra-dalen der kombinasjonen av store mengder nedbør og tropisk varme gir en av de fineste svarte te-sortene i verden. Det er mest bladene fra høst-flushen, plukket mellom juli til september, som blir eksportert.

Nilgiri-teen blir dyrket på fjellkjeden som har samme navn, også kjent som de blå fjellene, i et område omgitt av jungelen, og hvor eukalyptus vokser sammen med blå gummitrær. Den første Nilgiri-flushen kommer i april/mai, men så fortsetter høstingen resten av året. Disse unike vilkår gir fyldige teer som ofte blir blandet med lettere tesorter.

Ta kontakt

Vil du organisere te-kurs eller invitere til et foredrag om te? Vil du starte te-klubb, eller er du kanskje bare nysgjerrig og vil lære mer?

Kontakt meg gjerne!

© 2020 Tebasaren. Proudly created with Wix.com