Teoppskrifter

 

 

♦Marokkansk grønn-te

1 teskje ren te for hver kopp vann

1 teskje tørkede mynteblader for hver kopp vann eller en håndfull fersk mynte for hver halv liter vann

Ha te og myntebladene i en tekanne. Tilsatt varmt vann på 85-90 grader (ikke kokende). Trekk i 3 til 5 minutter. Sil og server. I Marokko er det vanlig å bruke mye sukker i teen, men teen har en friskere og litt sterkere smak uten.

 

♦Rooibosbrød:

Til et velsmakende julebrød, tilsett 1 kopp rooibos krydder til en litt søtet brøddeig. Bruk gjær til søte deiger.

 

♦Grønn matcha iskrem:

La en boks vanilje iskrem mykne opp, og så bland inn 1 og ½ teskje japanske matcha te (eller mer etter smak). Ha i fryseren igjen fram til servering.

 

♦Masala Chai Recipe:

Teen kan brygges i vann eller melk. Skummet melk passer da best, men også vann blandet med helmelk er en tradisjonell løsning. Noen velger å kun brygge teen i helmelken.

Ingredienser:
1 kopp vann per person

1 kopp melk per person (eller kun melk om foretrukket)

1 ss svart te per person pluss en ss til kjelen (toppet). Ikke bruk grønn te!

Masala krydder, en ½ ts per person eller mer etter smak. Prøv deg fram.

Sukker etter smak

For en mer intens smak, rasp litt fersk ingefær i chaien mens den brygger.

Krydderblandingen per person:

1 klype kardemomme, malt, eller 1 kardemommefrø knust i morter

1 klype kanel, malt, eller en bit kanelbark knust i morter
2 svart pepperfrø, knust i morter
1 liten klype stjerneanis, malt, eller ½ stjerneanis knust i morter

1 klype safran
1 klype ingefær, malt
1 klype nellik, malt, eller 2-3 spikrer knust i morter

1 klype tørket mynte (ikke nødvendig)

Metode

Kok opp vannet og tilsett krydrene, malt eller hele, og tebladene.

Tisett så melken og la blandingen småkoke i et par minutter.

Sil teen i koppene og tilsett sukker etter smak. Alternativt kan du tilsette sukkeret direkte i blandingen og la det hele koke sammen.

 

♦Matcha latte

½ ts japansk matcha grønnte per person

litt vann for å fukte tepulveret

1 kopp melk, soyamelk eller rismelk

Sukker eller honning etter smak

Ha teen i en stor kopp, tilsett litt vann, nok til å kunne vispe tepulveret.

Pass på at det ikke blir noen klumper igjen.

Bruk den tradisjonelle bambus visp eller en elektrisk cappuccino blender.

Varm opp melken, ikke kok den, og så visp den.

Tilsett melken i koppen og visp alt sammen.

Tilsett sukker etter smak.

 

♦Matcha smoothy

Tilsett 1 ts matcha til melk, vann og din favoritt frukt når du lager smothies. Den gir ekstra antioksidanter du bare kan ha godt av! Du kan selvfølgelig bruke soya eller rismelk istedenfor vanlig kumelk.

 

♦Lime&Mynte Sencha Iste

2 lime frukter

1 håndfull fersk mynte

3 toppede ss Sencha te

sukker etter smak

litt fersk revet ingefær

Brygg Sencha-teen på kaldt vann. Ha alle ingrediensene i en stor bolle og la blandingen hvile noen timer. Sil teen og ha i en karaffel med iskuber. Juster mengde på ingrediensene etter smak.

 

♦Rooiboos Sitron Iste

2 toppede ss rooibos sitron

litt fersk revet ingefær

litt fersk sitronmelisse

Sukker etter smak

Brygg rooibos som vanlig i kokende vann. Tilsett ingefæren og sitronmellisaen og la teen avkjøle seg. Når teen er kald, sil den godt og ha den i en karaffel med iskuber.

 

♦Sunny Morning

3 eller 4 ss svart te Sunny Morning

1 appelsin

1 lime

10-15 jordbær

Sukker etter smak

Brygg teen i kaldt vann. Ha teen sammen med appelsin- og limejusen i en bolle over natten. Dagen etter sil teen og ha den i en karaffel med jordbærene og iskuber. Tilsetter du litt likør, har du en fin punch til fest. 

 

♦Peach Garden

3 til 4 toppede ss svart te Sunset eller grønn Festival

3 til 4 faste nektariner

litt fersk sitronmelisse

Sukker etter smak

Brygg teen på kaldt vann. Skjær opp nektarinene i små terninger og tilsett dem i teen. La blandingen hvile over natten, sil den godt og ha den i en karaffel med litt sitronmelisse og iskuber.