top of page

CTC - metoden

Te var lenge en luksusvare, og teselskapene har alltid forsøkt å finne ut nye måter å maksimere teproduksjonen og selvfølgelig tesalget på.

De små tepartiklene som siles ut og blir igjen etter at teen er prosessert gjennom den ortodokse metoden, ble dermed også brukt og solgt til lavere priser.

Da teselskapene begynte å pakke disse lavere graderinger i teposer av papir, fant de ut at de ikke hadde nok av de små støvete partiklene til å dekke den stadig økende etterspørselen etter teposer.

Etter hvert som teforbruket vokste, måtte industrien tenke på en ny måte å lage mer av disse små tepartiklene. En ny maskin ble dermed oppfunnet tidlig på 1930-tallet kalt CTC -maskinen, eller CUT TEAR CURL (alternativt CRUSH TEAR CURL).


Mens i den ortodokse produksjonsprosessen blir tebladene rullet forsiktig for å bryte ned  cellene og utvikle aromaen i teen, ble den nye CTC -maskinen designet for å hugge eller rive tebladene i små partikler. De første maskinene ble installert på britiske eide fabrikker i Assam.

Størrelsen på CTC-bladene graderes i "Fannings" og "Dust" og passer perfekt til å pakkes i teposer. Utseendet varierer fra å likne tydelige små korn til å se ut mer som en støvete granulert masse av teblader.

Denne prosesseringsmetoden lager teer som kan brygges på veldig kort tid og gir en kraftig og intens infusjon i både smak og farge, med mye styrke, og som passer best sammen med melk (og evt. sukker). 

Nedenfor finner du to videoer som omhandler CTC-produksjonen.

Den første gir en kort, men tydelig oversikt over prosesseringsmetoden.

Den andre gir et litt mer omfattende innblikk i hele kjedeprosessen. Den er laget til markedsføring inn på en fabrikk i India.

Når du ser videoen, se gjerne bort fra noen små skrivefeil (rapture for rupture) og den litt "klissete" bakgrunnsmusikken.

ctc-tea-1480934205-2624446.jpeg
ctc-dust-tea3-500x500.jpeg
bottom of page