Te-typer

Alle te-sortene stammer fra den ene og samme planten, camellia sinensisDet som varierer, er prosesseringsmetodene.

Her følger en kort oversikt over de ulike te-sortene og de ulike prosesseringsmetodene: 

 *Prosenten indikerer graden av oksidering/fermentering

 

 

                        Grønn Te (Ikke oksidert)


Oksideringen blir stoppet gjennom oppvarming like etter at tebladene har blitt plukket. Japanske grønne teer blir vanligvis dampet, mens kinesiske teer blir ristet i varme panner.

 

                       

                         Hvit Te (10-20% oksidert)


De nyutsprungne skuddene er plukket før de åpner seg for så å bli umiddelbart behandlet. Skuddene er utsatt for naturlig oksidering i veldig kort tid før de blir tørket i varm luft. Spesialitet fra Fujian-provinsen i Kina.

 

 

 

                         

                         Gul Te (20-30% oksidert)

Oksideringen blir stoppet gjennom oppvarming som i grønn te, men så blir tebladene klemmet slik at "jusen" kommer ut, og de blir utsatt for en ny oksideringsrunde som gjør at bladene får en fin gul farge. Metoden kalles Meng Huang.

 

 

 

 

                         Blå Te/Oolong-Te (30-80% oksidert)


Oolong-teer får en blålig nyanse etter prosesseringen, derfor blir de også kalt blå teer. Denne typen behandling er den mest kompliserte, den som krever mest av ekspertise og ferdigheter. Kun hele blader er brukt i oolong-teer, aldri knuste gjennom rulling. Spesialitet fra Kina og Taiwan (Formosa). Formosas oolong-teer er utsatt for lengre oksideringstid enn de kinesiske, og de får dermed en mørkere farge.

 

 

 

 

                         Rød Te (80-100% oksidert)


Rød-teen blir i Vesten kalt svart te pga den sorte fargen tebladene får etter oksideringsprosessen. Tebladene blir tørket, rullet, knust, oksidert og til slutt brent for å stoppe oksideringen. Denne tesorten har vært lenge den mest populære i Europa og britenes favoritt. En mer moderne metode anvendt i produksjonen av svart te, er CTC (cut, tear and curl). Tebladene blir skåret, revet og krøllet i spesielle roteringsmaskiner for så å følge den samme oksideringsprosessen som i den tradisjonelle metoden. CTC-metoden produserer veldig små teblader-biter som er brukt i teposer og gir en veldig rask og sterk brygging.

 

                         Sort Te (100% oksidert og fermentert)


Den originale kinesiske sorte teen kalles også Pu-Erh. Den fremstilles som grønn te, men etter prosesseringen blir den fermentert i store “kaker” i mange år. Teen blir dermed kraftig, med en “jordpreget” og søtlig ettersmak. Denne te-sorten har lengst fermenteringstid og blir levert i form av komprimerte “kaker” eller små klosser av fullt oksiderte teblader. Teen kan oppbevares i flere år, og smaken blir bare bedre med modning. Spesialitet fra Yunnanprovinsen i syd-vest Kina.

 

Bilde0%.png
BildeGrønnTe.png
BildeHvitTe.png
BildeGulTe.png
BildeOOlongTe.png
BildeRødTe.png
BildeSortTe.png
Bilde100%.png