Genmaicha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genmaicha er japansk grønn te blandet med ristet brun ris.

På folkemunnen heter den også "popcorn te" fordi riskorn blir til puffet ris under ristingsprosessen.

Man kan lage genmaicha av sencha eller bancha te.

 

 

 

 

Bancha-bladene blir plukket senere enn sencha, under høstens og vinterens innhøsting, og har dermed lavere markedspris.

Dette er den laveste graden av grønn te, likevel er den fremdeles den mest populære te-typen i Japan.

Bancha lukter intens av høy og har en forfriskende nøtteaktig smak.

I gamle dager var genmaicha laget på bancha spesielt populær hos arbeiderklassen og bøndene.

 

Teen blandet med ris var billigere siden risen fungerte som ”fylling” for å redusere mengden teblader.

Derfor er denne typen te også kjent som ”folkets te” og er fremdeles en favoritt blant bøndene som jobber på tegårder.

I dag lager man genmaicha mest av ulike graderinger av sencha-te.

 

En eksklusiv genmaicha er Matcha-iri.  Her tilsetter man matcha te, det vil si fin pulver-te, til genmaicha-blandingen for å oppnå en friskere og mildere smak og en grønnere farge.

 

 

 

 

 

Genmaicha brygges på samme måte som japansk grønn te ellers: Temperaturen må ikke overstige 85°C.

 

Bryggetiden varierer etter personlig smak, men det anbefales ikke å trekke denne teen mer enn i 5 minutter. Grønn te blir bitter og besk på smak om den trekkes lenge eller brygges i kokende vann.

Genmaicha.jpg
Shizuoka_bancha.jpg
matcha-iri.jpg

     Vil du vite mer? 

 

Du kan forsøke og blande matcha-iri selv.

Det er ikke vanskelig! Du trenger bare en vanlig genmaicha og litt matcha.

Forholdet mellom genmaicha og matcha er cirka 100:3.  Det vil si at hvis du har 100 gram genmaicha, bør du legge til 3 gram (3%) matcha. Men du kan prøve deg frem og variere forholdet etter smak.