Is-te: sommerens favoritt

 

Å lage god Is-te      

 

Is-te i ulike varianter, søtet med sukker og honning eller ren, er den desiderte sommerdrikken.

Man pleide å lage is-te til sommermånedene allerede tidlig på 1800tallet, men da kalte man den "tea punch", og man serverte den blandet med ulike spirituosa og frukt.

Man brukte mest grønn te på den tiden, og disse drinkene var forbeholdt den øverste og rikeste klassen som kunne tillate seg å bruke penger på teen, "a commodity" importert fra den fjerne Østen.

Men da svart-te i begynnelsen av 1900-tallet begynte å bli billigere å produseres industrielt og å importeres, vokste denne te-sorten i populæritet hos folk flest, og is-teen begynte å bli en vanlig drikke som man kunne finne oppskrifter til i de fleste kokebøkene.

En historie forteller at en viss Richard Blechynden, kommisjonær og direktør for den Øst-indinske paviljongen på verdensmessen i St. Louis sommeren 1904,  begynte å servere til kundene sine og til de messebesøkende gratis te som hadde blitt avkjølt gjennom et system av frosne blyrør. Årets ekstremt varme sommer gjorde is-teen til en sukkes som varer den dag i dag.

                                                                                         ♦♦♦♦♦♦

Man kan brygge is-te på ulike måter. Tradisjonelt lager man te på vanlig vis, og så avkjøler man det. Man må da passe på at teen ikke brygges alt for lenge, og blir for bitter. Brygger man grønn-te på varmt vann, må man justere temperaturen slik at det ikke er kokende vann man heller over tebladene.

En annen måte å brygge is-te på er å bruke kaldt vann. På denne måten vil tebladene ikke bli skåldet av det kokende vannet, og teen vil ha en finere, lettere og litt søtere smak. Til forskjell fra vanlig brygging i varmt vann vil denne metoden ikke frigjøre koffein fra tebladene. Denne bryggingsvarianten passer utmerket til grønn-te som vil da få fram den søte, bløte og friske smaken.

I Japan brygger man den delikate grønne teen på iskuber i den tradisjonelle kyusu-tekannen. Iskubene vil smelte og teen lages samtidig. Denne teen har en veldig søt smak, uten spor av bitterhet. Ulempen ved denne bryggingen er at den tar flere timer, så man pleier å brygge teen natten over.  

 

Nesten alle typer te kan brukes til is-te. Bland din favoritt med andre ingredienser, som krydder, urter og frukt, og nyt teen din i sommervarmen. Det er godt med sukker eller honning i teen om du liker søte smaker, men is-te smaker like godt uten sukker